از وقتی مواد غذایی اولیه را در آشپزخانه درون قابلمه میریزید تا وقتی که غذای خوشطعم و بو، روی سفره بیاید، تغییرات زیادی در مواد مغذی آن پدیدار میشود. چهار عامل، نقش مهمی در کاهش مواد مغذی موثر دارند:1- عملیاتی که پیش از پختن، روی ماده غذایی انجام میشود. 2- مدت زمان پختن غذا. 3- مقدار مایع مورد استفاده برای پختن غذا. 4- مدت زمانی که غذا را داغ نگه میدارید یا در هوای آزاد میگذارید تا مصرف شود.
برای اینکه غذاهای شما مواد مغذی خود را حفظ کنند، باید این چهار عامل را کنترل کنید. بیشتر روشهای پخت غذا، موجب کاهش ویتامین C در ماده غذایی میشوند و همچنین طعم و رنگ و مزه ماده غذایی را تغییر میدهند که ناشی از واکنشهای شیمیایی است که درون ماده غذایی رخ میدهد. به عنوان یک قانون کلی هر چه در تهیه غذا، آب، زمان و روغن کمتری استفاده شود، مواد مغذی کمتری از بین خواهد رفت.
اجاق گازها برای اولین بار از اوایل سده نوزدهم میلادی تولید شدند و پس از مدتی به تولید صنعتی و انبوه رسیدند.
حقیقت این است که طراحی اولیه اجاق گاز اگر چه چندان خاص نبود و بسیار ساده بود، اما به دلیل جدید بودن آن بسیار مورد توجه قرار گرفت، به این ترتیب شکل عمودی و جعبه مانند اجاق گازهای اولیه که معمولا به دلیل سهولت در استفاده بر پایه هایی نصب می شد و روی آن دو الی چهار شعله برای پخت و پز وجود داشت، در همان دوره عمومیت یافت. تا سال ۱۹۲۰ از چدن در تولید اجاق گاز استفاده می شد، اما در سال ۱۹۲۰ تولید ورقه های فولادی لعاب دار، امکان ساخت اجاق گازهای سبک تر را فراهم کرد که از سطوح صاف و خطوط یک دستی برخوردار بود و اغلب با لعاب سفید روکش می شد. اما اجاق گاز با شکل امروزی، تقریبا از سال ۱۹۳۰ و درست همزمان با ظهور یک محصول جدید به نام اجاق گاز الکتریکی وارد بازار شد که شکل و فرم آن مشابه اجاق های امروزی و به صورت مکعب مستطیل بود. اجاق گاز در ایران نیز مقارن با توزیع گاز مایع رواج یافت و ابتدا به عنوان یک کالای لوکس تلقی می شد، اما با افزایش سطح درآمد و تمایل به افزایش سطح رفاه، تقاضا برای خرید اجاق گاز افزایش یافت.
هود در آشپزخانه کاربردهای زیادی دارد. مهمترین کار آن خارج کردن بو، دود و بخاری است که در هنگام آشپزی بلند میشود. به عبارت دیگر هود آشپزخانه، گاز، رطوبت و چربی معلق در هوا را به بیرون از منزل میکشد و میزان رطوبت را در حد مناسبی ثابت نگاه میدارد. در عین حال، چربی و رطوبت روی سقف و دیوارها نمینشیند و آشپزخانه برای مدت زمان بیشتری تمیز میماند. اگر هود یا دستگاه هواکش در آشپزخانه نصب نباشد، افزایش رطوبت شرایط را برای رشد میکروبها، قارچها و کپکها فراهم میکند و سلامت اعضای خانواده را به خطر میاندازد. در حال حاضر دو نوع هود در بازار موجود است. هود تصفیه کننده هوا و هود دارای خروجی هوا، هودهای تصفیه کننده، گرد و غبار و بو را به داخل میکشند و ذرات معلق را تا حد ممکن از هوا میزدایند و دوباره هوای تصفیه شده را به داخل آشپزخانه پس میدهند. هودهایی که خروجی هوا دارند، به یک کانال متصل شدهاند که گرد و غبار، چربی و بوهای نامطبوع از طریق آن به بیرون فرستاده میشود.این هودها به شکلهای معمولی، شومینهای و جزیرهای موجود هستند. هود آشپزخانه را میتوان از نظر ظاهر به پنج دسته تقسیم کرد. 1) هود آشپزخانه زیر کابینتی 2) هود آشپزخانه شومینه کلاسیک. 3) هود آشپزخانه شومینهای مورب. 4) هود آشپزخانه مخفی. 5) هود آشپزخانه جزیره